Člen Sítě přidružených škol

Prosinec 2021 ve školní družině

Konečně jsme se dočkali prvního zimního měsíce, ve kterém oslavíme nejkrásnější svátky celého roku. Sváteční adventní čas jsme věnovali přípravě na Vánoce. Nejdříve jsme si zhotovili adventní kalendáře, aby nám čekání na Ježíška rychleji utíkalo. Nesmělo chybět ani čertí zábavně sportovní odpoledne s mikulášskou nadílkou. Na školní zahradě jsme měli připravená stanoviště s pekelnými úkoly. Po splnění úkolů jsme si mohli do čertího kotle zajít pro sladkou odměnu. Všechny děti zvládly úkoly na jedničku a projevily i velkou odvahu při cestě k pekelnému kotli, ve kterém na ně čekaly zlaté čokoládové dukáty. Vyráběli jsme společně čerty, Mikuláše a andílky.

Nezapomínali jsme ani na vycházky do přírody, plnili jsme krmítka ptáčkům, pro zvířátka jsme ozdobili vánoční stromeček. Procházky po městě jsme využili k pozorování vánoční výzdoby. Několik dní jsme si mohli užít i zimních radovánek na sněhu. Většinu času jsme ovšem věnovali výrobě vánočních ozdob, vánoční výzdoby a drobných dárečků. Naše šikovné ruce vytvořily spoustu originálních ozdob na náš společný stromeček, papírové vločky, barevné řetězy, koule, hvězdy, stromečky, andílky apod. Vyškrabávali jsme obrázky se zimní tematikou, malovali na kamínky, tvořili svícínky, vánoční přáníčka, zápichy, vánoční dekorace apod. Naučili jsme se zpívat i vytleskávat známé koledy, povídali jsme si o svaté Barboře i Lucii, připomněli jsme si postavičky z Betléma.

V lidových pranostikách jsme hledali dávná moudra našich předků. Naučili jsme se připravovat slavnostní stůl, vzpomínali jsme na vánoční tradice a zvyklosti. Společně jsme navštívili i hornický domeček, kde jsme měli možnost se zapojit do hornických vánočních zvyků a výroby perníčků, ozdob z korálků i malování betlémských postaviček. V rámci naší celoroční akce jsme se seznámili s dalším obyvatelem našich lesů, a to s liškou obecnou. Lišku jsme si našli i v našich českých pohádkách. Do dopisu pro Ježíška jsme napsali či nakreslili naše tajná přání. Po zimních prázdninách se dozvíme, jak to s našimi přáními dopadlo. Při besídkách v odděleních jsme si vyměnili drobné dárečky a měli jsme radost i z dárků, které nám Ježíšek přinesl do družiny.

Společně jsme se rozloučili ve středu 22. 12. 2021. V důsledku mizivého zájmu o činnost školní družiny v období vánočních prázdnin přerušila ředitelka školy provoz školní družiny v době od 23. 12. 2021 do 2. 1. 2022.

Uvidíme se tedy až v roce 2022, do kterého vám přejí vychovatelky a vychovatel úspěšné vykročení, pevné zdraví a mnoho pěkných chvil strávených ve školní družině.

Prosinec 2021 ve školní družině