Člen Sítě přidružených škol

Spolek Díky, že můžem, zs. se společně s učiteli dlouhodobě snaží v žácích a studentech pěstovat vztah ke svobodě, občanské odpovědnosti i zájmu o společnost samotnou. Během roku pořádá velmi různorodé vzdělávací aktivity a další události pro žáky ZŠ, studenty SŠ a VŠ.

V letošním školním roce jsme se v rámci oslav a připomínky událostí 17. listopadu 1989 připojili k celorepublikovému projektu Samet na školách i my. Naplánovali jsme projektový den pro celý 2. stupeň. Celé dopoledne bylo koncipováno tak, aby svými principy a obsahem naplnilo i první ze zpracovávaných témat Českých škol UNESCO: Mír, lidská práva včetně práv migrantů.

Dne 16. 11. 2022 jsem byla svědkem neuvěřitelné kreativity jednotlivých tříd – hrálo se divadlo, zpívaly se dobové písničky, vytvářely se transparenty s dobovými hesly, tematické postery, komiksy a obrázky. Tento den navíc probíhala akce Školního parlamentu „Den bez tašek“, kdy měly děti za úkol přinést si školní potřeby v čemkoli jiném než ve školním batohu. Podmínkou bylo, aby se zavazadlo vešlo do šatní skříňky. Mohli jsme tak na chodbách potkat děti s odpadkovými koši, chlebníkem, kočárky, krabicí od piv či přepravkou na domácího mazlíčka.

Aktivity ročníků 2. stupně během projektového dne:

Deváté třídy hned ráno se svými třídními učiteli vyrazily do Lešetic na památník Vojna, který původně sloužil jako zajatecký tábor, v 50. letech jako tábor nucených prací a po roce 1961 jako vězeňské zařízení pro odpůrce komunistického režimu. Během exkurze s výkladem žáci obohatili své poznání regionálních dějin.

Osmé třídy vyhledaly staré názvy ulic, které byly po roce 1989 přejmenovány, povídaly si o tom, proč musely jednotlivé ulice po listopadové revoluci název nahradit, o roce 1989 a změně režimu, pouštěly si tematický dokument a vytvářely postery. Třída 8. C pak vyrazila na výstavu o Vltavě před a po stavbě přehrady Orlík a Slapy ve Státním okresním archivu Příbram.

Sedmé třídy se během workshopu seznámily s historickým kontextem listopadových událostí a zpracovávaly jednotlivá historická období a významné mezníky českých dějin. Třída 7. A si dokonce nacvičila krátké divadelní scénky, jejichž prostřednictvím seznámila své spolužáky ze 7. C s předními osobnostmi událostí listopadu 1989.

Šesté třídy hned v úvodu zhlédly dokument, který jim přiblížil československé události komunistického režimu a následně se s paní učitelkou Bc. Lenkou Čihákovou vypravily na náměstí 17. listopadu, kde si vypracovaly tematické pracovní listy, a realizovaly aktivity, které jim přiblížily, jak sametová revoluce probíhala v Příbrami či okolnosti odpálení sochy Klementa Gottwalda a další příbramská specifika.

Projektový den se velmi vydařil a děkuji všem vyučujícím a dětem za jejich zápal a nadšení pro tak důležité a aktuální téma, které v posledních měsících rezonuje na mezinárodní scéně.

PhDr. Barbora Hřídelová

Samet na školách