Člen Sítě přidružených škol

Školní družina v březnu 2021

Už tu máme březen – první jarní měsíc, na který jsme se všichni moc těšili. Bohužel epidemiologická situace nám vůbec nepřeje a celý březen byly školy zavřené a všichni žáci přešli opět na distanční výuku. Školní družina ovšem nelenila a taktéž se zapojila do distančního zájmového vzdělávání.

Žákům 1. stupně byly nabídnuty dobrovolné a zcela bezplatné videokonference v odpoledních hodinách. Žáci se mohli podle chuti a vlastního uvážení těchto on-line setkání s vychovatelkami a vychovatelem zúčastnit. Na vrátnici pro zájemce byly připraveny k převzetí materiály, ve kterých děti našly šablony na tvoření, křížovky, rébusy, omalovánky, papírnické pomůcky, nálepky – zkrátka vše potřebné k aktivnímu využití volného času. I prostřednictvím videokonferencí se nám podařilo splnit náš březnový plán. Připomněli jsme si pranostiky a přísloví na měsíc březen, malovali a poznávali jsme jarní kytičky.

V rámci Mezinárodního dne žen jsme si povídali o úloze a postavení žen ve společnosti a pro maminky jsme vyrobili přáníčko a papírovou květinu. Nezapomněli jsme ani na to, že březen je měsícem knihy a společně jsme si představili naše oblíbené knížky a vyrobili si veselé knižní záložky.

V celodružinové akci Zvířata a jejich prostředí jsme si hlasováním zvolili zvířátko a vytvořili jsme si k němu projekt. Také jsme nezapomněli na naše domácí mazlíčky a naučili jsme se o ně dobře pečovat. V celoroční akci „Vzhůru do hor!“ jsme se seznámili s Českým rájem a získané znalosti jsme si ověřili ve veselém kvízu. Bohužel na vycházky chodili žáci pouze s rodiči, ale i tak pozorovali změny v přírodě a nasbírali si materiál na tvoření – třeba kamínky na kamínkohraní.

Také jsme se pečlivě připravovali na Velikonoce. Zasadili jsme si zrní, vytvořili zajíčky, kuřátka a kraslice. Společně jsme probrali velikonoční zvyky a tradice. Díky ochotě a spolupráci bezvadných rodičů se nám podařilo získat i fotografie dětských výtvorů, které je možné si prohlédnout v naší fotogalerii.

Všem zúčastněným dětem a jejich rodičům patří velké poděkování – dětem za snahu, pečlivost a šikovnost, rodičům za pomoc, spolupráci a trpělivost.

ŠD březen 2021