Člen Sítě přidružených škol

Poznávací zájezd do Anglie

V době 18.-23. října se poznávacího zájezdu do Anglie účastnila 2. skupina žáků naší školy tříd 7.A, 7.B 6.A a  části 8.C  Vytvořili jsme skupinu 45 žáků a užili si týden v Londýně a jižní Anglii. Program jsme měli stejný jako předešlá skupina.

Mimo všechny zážitky z jednotlivých památek Londýna a Windsoru i krásných míst v okolí Portsmouth, jsme také prožívali naše první zkušenosti v komunikaci v anglickém jazyce. Bydleli jsme po dvojicích nebo trojicích v anglických rodinách na jihozápadním okraji Londýna. Na naše první setkání s rodinami se všichni těšili a zároveň jsme měli i obavy, jak obstojí naše angličtina. Po první noci strávené v rodině se všichni vraceli s úsměvem na tváři a pocitem, že komunikaci zvládli. Z druhé strany, rodiny, které přivážely naše děti k autobusu na ranní sraz, chválily jejich slušné chování i snahu domluvit se.

Za necelý týden jsme vyzkoušeli nespočet dopravních prostředků. Jeli jsme lanovkou, pluli jsme lodí po moři i po řece Temži, popovezli se patrovým autobusem po Londýně, zažili náročnou cestu i s přestupem v metru a jeli elektrickým vlakem, který neřídí strojvůdce, ale počítač. Nakonec ani cesta Eurotunelem pod kanálem La Manche není běžným zážitkem.

 Odnesli jsme si mnoho různorodých zážitků a věřím, že pro většinu dětí to byla obrovská motivace k další výuce angličtiny a pocit, že má smysl se jazyku věnovat. Třeba někteří do budoucna, díky těmto zkušenostem, budou mít motivaci třeba i ke studiu v zahraničí.

Mgr. Jana Batelková

Poznávací zájezd do Anglie