Člen Sítě přidružených škol

Poznávací zájezd do Velké Británie

Ve dnech 9. – 14. 3. 2023 se letošním školním roce konal již 3. poznávací zájezd do Velké Británie. Zúčastnilo se ho celkem 47 žáků z 6. B, C, 8. A, B, C  a 9. A, C v doprovodu Mgr. Jany Batelkové a Mgr. Miroslavy Hlaváčkové.

Ve čtvrtek jsme odjížděli v odpoledních hodinách od příbramského aquaparku směrem k hranicím ČR, následoval tranzit přes SRN, Belgii a Francii. Ve Francii jsme najeli do Eurotunelu a za 35 minut jsme byli na území Velké Británie. Naše první cesta vedla do Londýna.

Poznávání Londýna jsme měli zahájit vyhlídkovou jízdou lanovkou přes Temži, což nám však počasí dopřálo až na konci dne. I přes nepřízeň počasí jsme viděli spoustu zajímavých památek–  Tower of London ,  zvedací most Tower Bridge,   Millennium Bridge, který byl zničen Smrtijedy ve filmu Harry Potter a Princ dvojí krve,  Shakespeare’s Globe Theatre, Kings Cross Station, kde se nachází nástupiště 9 ¾ z filmu Harry Potter. Ve večerních hodinách jsme se poprvé setkali s hostitelskými rodinami v okolí Londýna a odjeli plni očekávání do nových dočasných domovů.

Ráno nás  naše nové rodiny přivezli k autobusu, abychom se vydali za dalšími zážitky. Tentokrát nás čekalo město Portsmouth – námořní základny Velké Británie, historické doky s budovami z 18. stol., Královské námořní muzeum, historické lodi HMS Victory (vlajková loď lorda Nelsona z bitvy u Trafalgaru). Celé město jsme si prohlédli z rozhledny Spinnaker Tower – 170 m vysoká moderní věž ve tvaru lodní plachty, odkud nás čekal nádherný výhled na celý přístav a ostrov Wight.  Při procházce po pobřeží bylo možno spatřit malé pevnůstky z dob napoleonských válek, obrovské trajekty a vznášedla spojující pevninu s ostrovem Wight.

Další den jsme zahájili návštěvou Windsor Castle – jedním z největších obydlených zámků na světě, sídlem královského rodu. Poté jsme si prošli městečkem Windsor dlážděnými křivolakými uličkami s hrázděnými domy a nakoupili jsme si suvenýry pro naše blízké.Odtud jsme jeli do  filmových ateliérů Warner Bros. Ve studiu jsme se seznámili se vznikem nejúspěšnější filmové série o Harrym Potterovi. Sedmidílnou knižní sérii o H. Potterovi stvořila britská spisovatelka J. K. Rowlingová. Prohlédli jsme si zázemí natáčení, nádherné kostýmy a neuvěřitelné množství filmových rekvizit a nadpřirozených bytostí, které se ve filmech objevily. Po návratu nás čekala poslední noc v našich hostitelských rodinách a ranní rozloučení a poděkování.

Poslední den patřil opět Londýnu a jeho zajímavostem. Hned po ránu jsme jeli lodí po Temži a během plavby si prohlédli nejznámější památky Londýna. Z lodě jsme vystoupili u slavného 135 metrů vysokého kola London Eye. Poledne nás zastihlo u  budovy Parlamentu s věhlasným Big Benem, prošli jsme St. Jame‘s parkem k sídlu královské rodiny Buckingham Palace a pak se vydali přes třídu The Mall na Trafalgar Square, jemuž vévodí Nelsonův sloup s fontánami. Poslední peníze jsme utratili v samém centru zábavy na Leicester Square, které je vstupní branou do Čínské čtvrti Soho a Covent Garden. Pak nás čekala dobrodružná cesta přeplněným metrem k našemu autobusu a návrat zpět do naší republiky.

Mgr. Miroslava Hlaváčková

Poznávací zájezd do Velké Británie