Člen Sítě přidružených škol

Duben nám začal „aprílem“ a skončil „čarodějnicemi“. Co víc si od tohoto, tak trochu bláznivého měsíce přát. I když počasí dělalo po celý měsíc velké kotrmelce, my jsme si celý duben náramně užívali. Den ptactva jsme oslavili společně s našimi ptáčky vycházkou do přírody, při které jsme se snažili určovat ptáčky podle jejich zpěvu, pomáhala nám při tom aplikace v mobilním telefonu, kterou pro nás zajistil náš pan vychovatel spolu s ostatními vychovatelkami.

Duben je měsícem bezpečnosti a dopravní výchovy. Jelikož je dopravní hřiště z důvodu rekonstrukce zavřené, opakovali jsme si zásady bezpečného pohybu po komunikacích při procházkách městem. Zahráli jsme si dopravní „bingo“, poznávali jsme nejdůležitější dopravní značky, opakovali jsme si správné přecházení silnice, pohyb v útvaru, používání reflexních prvků při zhoršené viditelnosti a mimo obec. S chutí jsme si zahráli i výukovou hru „Vzhůru do provozu“. Paní vychovatelka z 8. oddělení pro všechny družinové žáky připravila na školní zahradě celodružinovou akci s názvem „Dopravní stezka“. Na této stezce jsme si  zopakovali dopravní značky a pravidla BESIP formou jednoduché hádanky s tajenkou a dále jsme plnili i zábavné sportovní úkoly. Naše velké snažení bylo odměněno sladkostí.

Den Země jsme věnovali úklidu prostor školní zahrady a školního hřiště. Ani se nám nechtělo věřit, co všechno se dá na naší zahradě a hřišti objevit – odpadkové pytle se během chvíle zaplnily různorodým odpadem. Při úklidu jsme dodržovali pravidla bezpečnosti a ochranné pomůcky. Po skončení akce jsme si řádně umyli ruce a společně jsme zhodnotili naše dílo – je radost vidět, jak okolí naší školy prokouklo. Nezapomněli jsme ani na naší družinovou zahrádku. Každé oddělení si vyplelo okolí svojí rostlinky, přihnojilo ji, obsypalo ji novou zeminou a vyzdobilo malovanými kamínky. Nesměla chybět ani správná zálivka. Teď už se můžeme těšit na to, až naše rostlinky krásně rozkvetou a rozvoní záhonek před školní jídelnou.

V rámci Světového dne knihy jsme navštívili dětské oddělení Knihovny Jana Drdy na Březových Horách, povídali jsme si o všech, co se na tvorbě knih podílejí, zkusili jsme si zahrát na autora i ilustrátora a vytvořit vlastní knihu.

Při tematických vycházkách jsme se zaměřili na druhy lesů, poznávání a určování jehličnatých a listnatých stromů, objasnili jsme si důvody zakládání nových lesních školek a důležitost lesů pro celou naši planetu. Vždyť právě lesy jsou plícemi naší krásné Země.

Při naší zájmové činnosti nechyběl ani zdravý pohyb na čerstvém vzduchu – navštěvovali jsme sportovní areály našeho města i dětská hřiště. Pro sportování jsme využívali i naše školní hřiště či zahradu. V duchu Světového dne bezpečnosti jsme si připomněli nutnost předcházení úrazům, zásady první pomoci a důležitá telefonní čísla, bez kterých se v případě úrazu neobejdeme.

Celoroční téma „Příběh vody aneb putování s kapkou“ jsme obohatili o poznání kapra obecného, který je naší nejrozšířenější rybou. Měsíc duben jsme zakončili zábavným povídáním o tradicích, pověrách a zvycích, které se vážou k čarodějnicím. Zkusili jsme vymyslet čarodějný lektvar, namalovat originální čarodějnici a pobavit se při čarodějném tanci.

Duben 2024 v ŠD