Člen Sítě přidružených škol

Projekt Hv ČTYŘI KROKY DO NOVÉHO SVĚTA

Ve školním roce 2019/2020 se mohli zájemci z řad žáků 2. stupně zúčastnit projektu Čtyři kroky do nového světa. Tím novým světem, který se dětem otevřel, je svět klasické hudby. Průvodcem byl Studentský orchestr České filharmonie s moderátorem Petrem Kadlecem a dirigentem Markem Ivanovičem. Sálem, ve kterém cyklus probíhal, bylo pražské Rudolfinum.

V prvním dopoledním koncertu zazněla hudba L. Janáčka – opera Její pastorkyňa. V druhém koncertu se děti nejprve setkaly s předehrou Egmont L. van Beethovena a poté s provedením díla Mystérium času Miloslava Kabeláče.

Následovat budou ještě 2 vystoupení. Při březnovém nahlédneme do krásy Dvořákova Stabat mater a v dubnovém nás čeká Čajkovského Romeo a Julie a Labutí jezero.


Ve čtvrtek 5. 12. 2019 se zájemci z 2. stupně zúčastnili druhého představení z cyklu Čtyři doteky hudby, ve kterém se seznámili s dalšími dvěma autory a jejich tvorbou.

V první části se děti setkaly s předehrou Egmont L. van Beethovena. V druhé půlce byli posluchači přítomni provedení díla Mystérium času Miloslava Kabeláče. Skladba, která vznikla v 50. letech 20. století, by byla jistě pro děti náročná. Moderátor Petr Kadlec a dirigent Marko Ivanovič ovšem dílo přiblížili posluchačům takovým způsobem, že se jeho provedení stalo pro přítomné obrovským zážitkem.


Ve středu 4. března 2020 se zájemci z 2. stupně zúčastnili projektu Čtyři doteky hudby a již potřetí navštívili pražské Rudolfinum.

Tentokrát měly děti možnost poznat skladbu Antonína Dvořáka Stabat mater, kterou Dvořák napsal po smrti svých dvou dětí. Moderátor Petr Kadlec a dirigent Marko Ivanovič opět dokázali dílo mladým posluchačům poutavě přiblížit. Pro mnohé děti bylo nejspíše náročné téma, nad nímž se museli díky hudbě Antonína Dvořáka zamýšlet, a to téma smrti blízkého a soucítění s bolestí druhých.

Čtyři doteky hudby