Člen Sítě přidružených škol

V rámci projektu ERASMUS + (evropský program v oboru vzdělávání, zahrnující širokou škálu akcí i možností absolvovat odbornou praxi v zahraničí pro studenty, učitele a další pedagogické pracovníky) vyrazila delegace zástupců naší školy na speciální poznávací kurz do slovenského Kežmaroku, který je zároveň partnerským městem města Příbrami...

Název akce: Erasmus + Slovensko

Termín: 25. 9. – 29. 9. 2022          

Účastníci:  R. Valach, Mgr. K. Boháčková, Mgr. J. Bartlová

V neděli 25. 9. jsme cestovali do Kežmaroku na Slovensku.

V pondělí 26. 9. jsme si prohlédli místní ZŠ Grundschule Kežmarok. Průvodcem byl ředitel školy a vyučující anglického jazyka, aby mohla tlumočit delegátům z holanské školy v Hornu. Prošli jsme některé odborné učebny, kde byly vystaveny učebnice, hry, které žáci využívají při vyučování nebo v době mimoškolní činnosti, byly zde připraveny kvízy s různými jazyky. Hlavní náplní dopoledne bylo využití  brýlí pro virtuální realitu ve výuce (např. zeměpis, přírodopis, apod.) a základní seznámení se zařízením Insta360 One X2, které představili zaměstnanci firmy Techat v Březnici.

Poté jsme navštívili Evangelické lyceum, kde se nachází i Lyceální knihovna. Prohlédli jsme si také dřevěný artikulární kostel Nejsvětější Trojice z roku 1717, který je zapsán na Seznam Světového dědictví UNESCO.

Na radnici nás přijal zástupce primátora Mgr. Jozef Matia.

Odpoledne jsme navštívili hrad Kežmarok.

Večer se konala slavnostní večeře, které se zúčastnil zástupce primátora a vedoucí školského odboru v Kežmaroku.

V úterý 27. 9. jsme projeli 11 kilometrový úsek řeky Dunajec na „pltích“ (vorech), navštívili  Nestville Distillery v obci Hniezdne – první slovenskou výrobnu whisky, a hrad ve Staré Ĺubovně.

Ve středu 28. 9. jsme využili hezkého počasí k turistice ve Vysokých Tatrách. Vybírali jsme si ze dvou možností –  lanovkou na Solisko nebo pěší túra ze Štrbského plesa na Popradské pleso.

Ve čtvrtek 29. 9. nás čekala cesta nazpátek do Příbrami.

Mgr. Jiřina Bartlová

Návštěva ZŠ Grundschule Kežmarok