Člen Sítě přidružených škol

Celý listopad proběhl v duchu podzimu a přípravy na advent. Hned 2. listopadu jsme si připomněli památku zesnulých povídáním o těch, kteří již nejsou mezi námi a které máme stále v srdci a s láskou na ně vzpomínáme. Hezkého počasí jsme využívali k tematickým vycházkám do přírody, pozorování změn v přírodě, sledování tažných ptáků, sběru posledních přírodnin a k povídání o znacích podzimu. Podařilo se nám ještě si zasportovat na dětských hřištích i školní zahradě.

V rámci rozvoje kreativity, citu pro barvy a jemné motoriky jsme při lehkém tvoření vyráběli skřítky z přírodnin, lampionky, draky, koníky, barevné listy i stromy, houby apod. K přivolání sv. Martina jsme se naučili písničku „Už Martin na bílém koni“, kterou jsme si na školní zahradě společně všichni v kruhu zazpívali. Vyráběli jsme bílé koníky a vločkami jsme si vyzdobili kmenové třídy. V příslovích a pranostikách jsme si vzpomněli na sv. Martina, sv. Otmara a především na sv. Kateřinu.

V rámci celoročního tématu: „Příběh vody aneb putování s kapkou“ jsme se seznámili se zajímavými živočichy z oceánů a moří – s chobotnicemi. Povídali jsme si společně o stavbě jejich těla, o jejich životě, potravě i zvláštnostech. Všechny získané informace jsme si ověřili na „Stezce plné chobotnic“, která nabízela kvízové otázky na téma „Život chobotnic“. Dozvěděli jsme se například, že chobotnice mají dvě srdce, jsou všechny jedovaté a je jich na dvě stě druhů – od miniaturních po obří. Za účast na stezce a vyřešení kvízu nás čekala sladká odměna.

Vyprávěli jsme i  o událostech 17. listopadu 1989 a řekli jsme si, proč právě v tento den slavíme „Den boje za svobodu a demokracii“. Kouzelná slovíčka od srdíčka jsme si říkali v rámci „Světového dne pozdravů“. Formou hry v kolektivu jsme si zopakovali pravidla slušného chování, kamarádství, spolupráce a používání kouzelných slůvek.

Závěr listopadu nám přinesl sněhovou nadílku a my se mohli vyřádit při jízdě na kluzácích či stavbě sněhuláků. Nezapomínali jsme ani na čtenářskou gramotnost. Při návštěvách dětského oddělení Knihovny Jana Drdy na Březových Horách jsme se věnovali nejen připravenému programu, ale i společné četbě knihy Oty Hofmana Chobotnice z Čertovky. Videoprojekcí pohádkového příběhu „Veselé Vánoce přejí chobotnice“ jsme se naladili na blížící se advent. Začali jsme s vánoční výzdobou a výrobou adventního kalendáře. A teď už se všichni začínáme těšit na Ježíška.

Listopad 2023 v ŠD