Člen Sítě přidružených škol

Dějepisná exkurze – Sachsenhausen, Postupim, Berlín

Ve dnech 29. – 30. 12. 2023 jsme s našimi žáky z devátých tříd vyjeli na exkurzi do Německa.

Na cestu jsme vyrazili ve středu v pět hodin ráno od Aquaparku v Příbrami. Naší první zastávkou byl Koncentrační tábor Sachsenhausen. Do tohoto tábora byli před druhou světovou válkou umisťováni odpůrci nacistického režimu.  Po Křišťálové noci v listopadu 1938 zde byli věznění židé, a v následujících letech i britští a sovětští důstojníci. Žáci si prošli areál tábora s „audioguidem“ a plnili předem připravené úkoly z pracovního listu. Po prohlídce pro ně tak nebylo žádným překvapením, že zde několik let pobýval budoucí český prezident Antonín Zápotocký nebo Josef Čapek.  Prostřednictvím informačních panelů se dozvěděli o šokujících nacistických zločinech proti lidskosti a připomněli si, jaká nebezpečí se skrývají pod každou fanatickou ideologií.

V odpoledních hodinách jsme se přesunuli do Postupimi. Ta se proslavila roku 1945, když byla zvolena jako místo pro jednání (zámek Cecilienhof) státníků J. Stalina, H. Trumana, W. Churchilla a C. Attleeho, kteří se dohodli na poválečné správě Německa, ale i na uspořádání a rekonstrukci válkou poničené Evropy. V Postupimi, která byla v předchozích staletích zároveň i rezidenčním městem pruských panovníků, jsme si prohlédli jejich honosné paláce – zámek Sanssouci s obrovským parkem, Oranžérii, Čínský dům, Dračí dům a Nový palác. Prošli jsme historickým centrem před Starou radnici, v jejíž blízkosti jsme zamířili na první letošní vánoční trhy. Po krátkém rozchodu jsme vyrazili do Berlína, kde jsme se v podvečer ubytovali v místním hotelu.

Druhý den jsme po vydatné snídani zamířili k East Side Gallery, kde si žáci prohlédli a poslechli výklad o nechvalně známé Berlínské zdi. Byla vystavěna v roce 1961. Největší zájem vzbudilo ironické vyobrazení na „zdi,“ ve kterém L. I. Brežněv líbá E. Honeckera (který během tzv. operace Růže nechal Berlínskou zeď vystavět). Další zastávkou pak byl přechod Checkpoint Charlie, který během Studené války sloužil k úniku do americké zóny. Následně nás autobus odvezl do centra, odkud jsme se již vydali pěšky. Jako první jsme si prohlédli působivý Památník holocaustu, v jehož blízkosti se nachází i zasypaný bunkr, ve kterém A. Hitler 30. dubna 1945 spáchal sebevraždu. Posléze jsme se vydali kolem Reichstagu, Braniborské brány, Francouzského a Berlínského dómu, Katedrály sv. Hedviky a Muzejního ostrova, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Po obědě jsme se nechali vyvézt výtahem na 368 m vysokou televizní věž, odkud byl zcela dech beroucí výhled na celé město. Naše výprava byla ukončena rozchodem na nákupy v okolí Alexanderplatz, odkud jsme před pátou hodinou vyjeli zpátky do Příbrami. K místnímu Aquaparku jsme se kvůli sněhovým kalamitám a opravám v centru Berlína dostali až po jedenácté hodině večer.

Děkujeme našim žákům za jejich ukázkově vzorné chování a zvídavost, a už se moc těšíme na jejich výstupy z exkurze v podobě nahraných podcastů.

PhDr. Barbora Hřídelová a Mgr. Lenka Čiháková

Dějepisná exkurze