Člen Sítě přidružených škol

Kalendářní rok 2023 finišuje do cíle, aby mohl předat štafetový kolík novému kalendářnímu roku 2024. Prosinec je měsícem velkého těšení, očekávání, sváteční nálady, ale i shonu v adventním čase. I v naší družině jsme si předvánoční období užívali naplno. Začátek měsíce pokryla sněhová peřina, a tak jsme ji společně využili k radovánkám na sněhu – jezdili jsme na kluzácích, stavěli sněhuláky, sněhová zvířátka a po vzoru Eskymáků i sněhová obydlí, házeli jsme koulí na dálku a tvořili stopové obrazce. Ze sněhu jsme měli obrovskou radost, i když naši silničáři s ním měli hlavně starost a práci. Hned v prvním týdnu nás čekala první nadílka, a to ta mikulášská. Při celodružinové akci nazvané Nezbedné peklo jsme procházeli zábavnou čertovskou pohádkovou stezkou, kterou nás společně prováděl anděl Petronel se svým rohatým kamarádem čertem Uriášem. V průběhu stezky jsme měli možnost se seznámit s pohádkami o čertech, hádali jsme správné odpovědi na čertovské otázky a plnili pekelné úkoly. Na konci stezky na nás čekal ještě poslední, ten nejdůležitější úkol, a to podle indicií nalézt rarášky ukrytou mikulášskou nadílku. Všem otázkám a úkolům jsme se postavili čelem a stezku jsme prošli v kamarádském duchu na výbornou, a tak nás sladká odměna neminula. Další naší činností v tomto krásném čase bylo napsat dopis Ježíškovi, vytvořit vánoční přáníčka pro naše blízké, připravit vánoční výzdobu včetně originálních ozdob a svícnů, vyzdobit si svátečně kmenové třídy, vyrobit si různé druhy betlémů, seznámit se s tradicemi a zvyky Vánoc, připomenout si prosincové pranostiky a přísloví, pohádkami s vánoční tematikou se naladit do té správné nálady. Jako každý rok, tak i letos jsme se zapojili v hornickém domečku do tradičních hornických Vánoc. Při procházkám po městě jsme sledovali vánoční výzdobu, podívali jsme se na všechna náměstí, zhodnotili jejich výzdobu, prohlédli jsme si i překrásný betlém na náměstí T. G. Masaryka. V rámci tematických vycházek jsme pozorovali měnící se přírodu a ozdobili jsme stromeček i pro zvířátka, aby měla v zimním období dostatek potravy. Zajímali jsme se  o práci lesníků a hajných, kteří se po celou zimu starají o zvířata, doplňují jim krmelce a sypou sůl k lízání. Společně jsme se učili texty známých koled, s chutí jsme si je  broukali a na celodružinové zpívání jsme se sešli na školním hřišti, kde jsme si v obřím kruhu zazpívali Rolničky. V rámci celoročního tématu Příběh vody aneb putování s kapkou jsme si povídali o různých skupenstvích vody a o tom, co udělá s mlhou či vodou mráz – krásné ledové květy, různé tvary vloček a překrásné rampouchy. K Vánocům neodmyslitelně patří i cukroví. Při jeho pečení naplní naše příbytky vůně vanilky, hřebíčku, skořice. I my jsme si těsně před vánočními prázdninami připravili malé pohoštění ve formě sladkých pomerančů, zdobených jablíček a sušenkových chaloupek. Popřáli jsme si společně krásné Vánoce a rozdali malé dárečky.

Jelikož ze strany zákonných zástupců nebyl zájem o umístění dětí do školní družiny v době vánočních prázdnin, přerušila ředitelka školy činnost školní družiny Základní školy, Příbram VII, 28. října 1 v době vánočních prázdnin od 23. 12. 2023 do 2. 1. 2024.

Kolektiv vychovatelů školní družiny přeje všem dětem i jejich blízkým krásné prožití vánočních svátků plných pohody a splněných přání a úspěšný vstup do roku 2024.

ŠD v prosinci 2023