Člen Sítě přidružených škol

Archiv bezpečnostních složek

V úterý 20. 2. 2024 se 5 žákyň z 8. ročníku, které se účastní projektu Příběhy našich sousedů, vydalo na exkurzi do Archivu bezpečnostních složek v Praze v Braníku.

Tato exkurze byla děvčatům umožněna jako odměna za práci na výše jmenovaném projektu, který je v 2. pololetí letošního školního roku v naší škole realizován za finanční podpory Města Příbram. V rámci projektu se žákyně za doprovodu své vyučující dějepisu a pracovníků z Post Bellum na několik měsíců stávají rozhlasovými dokumentaristkami, které mají za úkol zaznamenat životní příběh pamětníka – nahrát jeho vzpomínky, digitalizovat fotografie, prozkoumat archivy a nakonec vytvořit prezentaci a cílový výstup (rozhlasovou zprávu, reportáž, komiks, animaci, …) na závěrečné slavnostní vyhlášení. V rámci projektu tak navštíví několik zajímavých exkurzí a absolvují vzdělávací multimediální workshopy.

Návštěva Archivu bezpečnostní složek byla první z nich. Děvčata tak měla jedinečnou příležitost seznámit se s prací této instituce, která je součástí Ústavu pro studium totalitních režimů. Mohly nahlédnout do archiválii Státní bezpečnosti, prohlédnout si depozitář a dílnu místních restaurátorek, které jim vyprávěly o jejich práci, a o aktuálně probíhajícím restaurování vyšetřovacího spisu Milady Horákové, který je archivní kulturní památkou. Prohlédly si tak spisy celé řady známých osobností – od Marty Kubišové, přes Martinu Navrátilovou a Václava Havla, až po Ivanku Trampovou. Seznámily se i se spisy tzv. nepřátel národa a lidí, kteří se stali oběťmi vykonstruovaných politických procesů v 50. letech. Prohlídku jsme zakončily pokusem o přečtení zprávy z mikrofiše na speciální čtečce a z exkurze jsme odcházely plné smíšených pocitů.

Moc děkuji děvčatům za nadšení a obrovský zájem o soudobé dějiny a panu archiváři, který si pro nás připravil velmi poutavou a zajímavou přednášku.

PhDr. Barbora Hřídelová, koordinátorka projektu

V úterý 20. 2. 2024 se 5 žákyň z 8. ročníku, které se účastní projektu Příběhy našich sousedů, vydalo na exkurzi do Archivu bezpečnostních složek v Praze v Braníku. Tato exkurze byla děvčatům umožněna jako odměna za práci na výše jmenovaném projektu, který je v 2. pololetí letošního školního roku v naší škole realizován za finanční podpory Města Příbram. V rámci projektu se žákyně za doprovodu své vyučující dějepisu a pracovníků z Post Bellum na několik měsíců stávají rozhlasovými dokumentaristkami, které mají za úkol zaznamenat životní příběh pamětníka – nahrát jeho vzpomínky, digitalizovat fotografie, prozkoumat archivy a nakonec vytvořit prezentaci a cílový výstup (rozhlasovou zprávu, reportáž, komiks, animaci, …) na závěrečné slavnostní vyhlášení. V rámci projektu tak navštíví několik zajímavých exkurzí a absolvují vzdělávací multimediální workshopy. Návštěva Archivu bezpečnostní složek byla první z nich. Děvčata tak měla jedinečnou příležitost seznámit se s prací této instituce, která je součástí Ústavu pro studium totalitních režimů. Mohly nahlédnout do archiválii Státní bezpečnosti, prohlédnout si depozitář a dílnu místních restaurátorek, které jim vyprávěly o jejich práci, a o aktuálně probíhajícím restaurování vyšetřovacího spisu Milady Horákové, který je archivní kulturní památkou. Prohlédly si tak spisy celé řady známých osobností – od Marty Kubišové, přes Martinu Navrátilovou a Václava Havla, až po Ivanku Trampovou. Seznámily se i se spisy tzv. nepřátel národa a lidí, kteří se stali oběťmi vykonstruovaných politických procesů v 50. letech. Prohlídku jsme zakončily pokusem o přečtení zprávy z mikrofiše na speciální čtečce a z exkurze jsme odcházely plné smíšených pocitů. Moc děkuji děvčatům za nadšení a obrovský zájem o soudobé dějiny a panu archiváři, který si pro nás připravil velmi poutavou a zajímavou přednášku. PhDr. Barbora Hřídelová, koordinátorka projektu